Alihankinta-messut

Alihankinnan ohjelmassa haetaan tekoälyllä tuottavuutta 

Uutinen  12.06.2024

Alihankinta on Suomen johtava teollisuustapahtuma sekä Euroopan suurin alihankintateollisuuden messutapahtuma. Alihankinta järjestetään 1.-3. lokakuuta Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Tapahtuman teema on tänä vuonna Tekoälyllä tuottavuutta ja aiheeseen pureudutaan niin monipuolisen ohjelman kuin tekoälyyn keskittyvän teemahallinkin avulla. 

Rekisteröidy messuvieraaksi!

Alihankinta on teollisuudelle merkittävä tapahtuma, ja siksi ohjelmakin suunnitellaan huolella kävijöitä ja näytteilleasettajia kuunnellen. Ohjelma on rakennettu tekoälyn ympärille ja konkretiaa ja uusia näkökulmia on taatusti luvassa – olet mukana kävijänä tai näytteilleasettajana. 

Alihankinta-messuilla on tänä vuonna kaksi ohjelma-aluetta. Tapahtumassa on perinteinen Heat Stage -ohjelmalava, jonka ohjelmanumerot liittyvät teemaan. Messuilla on jo toista vuotta peräkkäin Teemakyläksi nimetty halli, jossa keskitytään tarkemmin messujen teemaan. Tekoälyllä tuottavuutta -teemahalli saa tänä vuonna oman ohjelma-alueen ja näytteilleasettajien määräkin on kasvanut.  

”Teemahalli tuo loppuunmyytyyn tapahtumaan mukaan uusia näytteilleasettajia, jotka ovat liiketoiminnassaan keskittyneet erityisesti älykkäisiin ratkaisuihin ja mukana onkin esimerkiksi ICT-alan yrityksiä edustamassa järjestelmäosaamista”, kertoo Alihankinta-messujen ohjelmatuottaja Fanny Juvonen. 

Pölönen, Partanen ja Availa keynote-puhujina 

Alihankinnan avauspuheenvuoron tiistaina 1. lokakuuta pitää työministeri Arto Satonen. Alihankinnassa kuullaan tänä vuonna kolme keynote-puheenvuoroa, joissa käsitellään niin tekoälyn kuin vastuullisuudenkin teemoja. 

Keskiviikon keynote-puhujana on futuristi ja tietokirjailija Perttu Pölönen, jonka puheenvuoro kulkee otsikolla Tekoäly tulee, miten pysyä muutoksen mukana? Puheenvuorossaan Pölönen muistuttaa, että kehityksen mukana pysyminen edellyttää jatkuvaa uudistumista. Kyse ei siis olekaan enää siitä, mitä tiedämme, vaan siitä, kuinka nopeasti opimme uutta. 

”Halusimme keynote-puhujan, joka ymmärtää toimialasta riippumatta haasteita tekoälyn kanssa. Tämän lisäksi Pölönen pystyy futuristina ja tietokirjailijana pohtimaan, mitkä ovat tekoälyn kehittymisen inhimilliset seuraukset – miten se vaikuttaa työntekijöihin ja muuttaa ihmisten tekemää työtä.” 

Toisen keynote-puheenvuoron pitää Teknologiateollisuuden tuore kasvo, AI Finland -verkoston johtaja Karoliina Partanen. Partasen uusi rooli tekoälyverkoston johtajana kertoo selkeästi siitä, että teema on tulossa teollisuuteenkin nyt laajasti ja nopeasti. 

Torstain keynote-puhujana kuullaan Ville Availaa, jolla on takanaan jo yli 25 vuoden ura yrittäjänä ja liikkeenjohtajana. Availan puheenvuorossa käsitellään kilpailuedun rakentumista vastuullisuuskysymysten kautta.  

Mielenkiintoista ohjelmaa ja verkostoitumista 

Vuodesta toiseen suosituimpia ohjelmanumeroita ovat Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija -palkintojen jakaminen. Vuodesta 1987 saakka jaettujen tunnustusten tarkoituksena on edistää suomalaisen tuotannon kilpailukykyä tukevaa verkostoitumista. Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry jakaa tunnustukset heti ensimmäisenä messupäivänä tiistaina.   

Suosittuja paneelikeskusteluja on luvassa jokaiselle messupäivälle. Tiistain paneelikeskustelun aiheena on messujen kattoteema Tekoälyllä tuottavuutta ja paneelikeskustelussa on mukana muun muassa pääyhteistyökumppani Fastemsin edustaja.  

Alihankinta-messuilla on jälleen käytössä verkostointityökaluna Brella. Viime vuonna kävijöitä oli 17 000, joka kertoo siitä, että ihmisillä on tarve kohdata toisensa. Alihankinta-messut haluaakin olla mahdollistamassa ja kannustamassa verkostoitumiseen esimerkiksi Brellaa hyödyntäen. 

Tulevaisuuden tekijät torstain päätähtinä 

Messujen päätöspäivä on nimetty Tulevaisuuden tekijöiden torstaiksi. Tulevaisuuden osaajien tavoittaminen on Alihankinta-messujen lähivuosien suurimpia päämääriä. Järjestäjien ja näytteilleasettajina toimivien yritysten yhteinen tahtotila on kiinnittää huomiota alan vetovoimaan ja kiinnostavuuteen erityisesti juuri opiskelijoiden ja alanvaihtajien näkökulmasta. Nämä tulevaisuuden tekijät onkin huomioitu torstain ohjelmassa.  

”Alihankinta-messujen näyttelytoimikunnassa on pitkään teollisuuden parissa työskennelleitä ihmisiä, jotka ovat tuoneet kentältä selkeän viestin siitä, että osaajien riittävyyteen ja työelämän murrokseen täytyy kiinnittää huomiota nyt”, summaa Alihankinnan ohjelmatuottaja Fanny Juvonen. 

Rekisteröidy messuvieraaksi!