Alihankinta-messut

Datan jakaja voittaa seuraavissa teollisuuden Olympialaisissa

Kolumni  25.05.2020

Vuonna 2016 pidettiin Rion Olympiakisat. Miltä teollisuuden ajattelu vaikutti silloin? Tarkastellaanpa Jussi Puuran silloista lausuntoa. ”Demo, jonka saimme DemoBoosterista, toimii mahtavana vauhdittajana laajemmalle kehitysprojektillemme”, totesi Sandvikin kaivosteknologia-asiantuntija Puura. Hän oli juuri vähän aikaa aikaisemmin joulukuussa 2016 kollegojensa kanssa avannut yhtiönsä dataa DIMECCin DemoBooster®-päivässä Tampereella ja sen ennakkotehtävässä useille eri yrityksille. Moni DemoBooster-osallistuja ehdotti, miten Sandvikille voisi saaduilla tiedoilla tehdä demon, ja yksi yritys tuon pääsi tekemään.

Keväällä 2016 vuoden CTO:ksi Suomessa valittiin Ilari Kallio Wärtsilästä. Hän ilmoitti kiitospuheessaan, että julkinen innovaatiorahoitus tulisi kohdentaa Public-Private Partnership -toimintaan, jossa yritykset johtavat soveltavaa tutkimusta ja kehityshankkeita yhdessä tietoa jakaen sekä yliopistoja ja tutkimuslaitoksia yhteistyöhön osallistaen. Sittemmin Kallio toimi yhtiömme hallituksen puheenjohtajana kolme vuotta panostaen siihen, että teollisuuden datan jakamiseen liittyvät uudet aloitteet, kuten Intelligent Industry -ekosysteemi, Machine Learning Academy, ja Industrial Data Excellence -ohjelma käynnistyvät.

Kasvava osa valmistavan teollisuuden uusista avauksista ja liiketoiminnan kasvusta tuleekin nykyään datasta, sen keräämisestä, analysoinnista, ja hyödyntämisestä niin omin voimin kuin jakamalla sitä jossakin muodossa ulkopuolisille. IDC Manufacturing Insight laski jo vuonna 2015, että vuoteen 2019 mennessä 75% valmistavan teollisuuden arvoketjuista Euroopassa ja Aasiassa siirtyy digitaalisesti liitetyiksi prosesseiksi, joissa tuottavuus nousee ja vasteajat lyhenevät molemmat keskimäärin 15%. Samana vuonna Boston Consulting Group ja PWC ennustivat, että tuotteiden ja palveluiden digitaalinen kytkentä tuottavat 2-3% lisätuoton verrattuna tavanomaiseen myyntiin. Suomessa tämä tarkoittaisi 3 miljardia ja EU-tasolla jopa 130 miljardia euroa vuosittain! Suurin osa tästä potentiaalista oli kuitenkin lähes täysin hyödyntämättä. McKinsey totesi vuonna 2016 toimialavertailussaan, että valmistava teollisuus on maailman parhaiden joukossa datan tuottamisessa mutta häviää sen hyödyntämisessä kaikille muille paitsi rakennusteollisuudelle ja julkiselle sektorille.

Konecranesin teknologioista vastaava johtaja Juha Pankakoski otti puheenjohtajan roolin vuonna 2017 käynnistetyssä Intelligent Industry -ekosysteemissä. Tusinan verran teollisuusyrityksiä on asettanut tavoitteekseen luoda teollisuuden dataoperaattori vuoden 2020 loppuun mennessä. Tällä pyritään siihen, että dataa ei vain jaeta, vaan sen jakamiseen osallistuvista kukin saa uusia ideoita, raaka-ainetta koneoppimisen menetelmien hyödyntämiseen ja nykyisistä tuotteistaan digitaalisuuden avulla fyysisestikin parempia. Dataa ei jaeta huvin vuoksi, siitä luodaan koko ajan uusia palveluita. Näitä näemme älypuhelimissamme. Weberin grillit voi jo liittää nettiin ja kertoa naapurille, missä lämpötilassa oma pihvi on. Tällä lienee vain huvimerkitys, mutta sillä tiedolla, paljonko grillit missäkin lämpiävät, voi olla iso liiketoimintamahdollisuus energia- ja elintarviketeollisuudelle ilmastonmuutosta vastaan taisteltaessa.

Vuonna 2018 käynnistimme Ruotsissa SSAB:n aloitteesta Siemensin, Sandvikin ja muutaman yhteistyökumppanin kanssa älyteräsprojektin. Siinä luodaan teräkselle digitaalista identiteettiä ja uutta liiketoimintaa teemalla ”Mitä teräs kertoisi, jos se osaisi puhua”. Projekti ei olisi edes mahdollinen, mikäli idea datan avaamisesta toisille ei olisi arkipäivää. Työ alkaa arvoketjuista, mutta laajenee liiketoimintaekosysteemeissä nopeasti. Toistaiseksi rajuimman kuulemani lausunnon antoi vuoden 2019 CTO:ksi valittu DIMECC Fellow Sauli Eloranta Rolls-Roycelta, joka One Sea -ekosysteemin puheenjohtajana korosti autonomisen merenkulun vaativan ”brutaalin” avointa tiedonjakoa eri osapuolten ja jopa kilpailijoiden kesken. Tällä hetkellä EU-komissio valmistelee eurooppalaista konsortiota ja yhteistä linjausta teollisuuden datanjakoalustojen luomiseksi. Tässä työssä on hienoa olla mukana Suomesta.

Ai niin: Sandvikin Jani Vilenius valittiin vuoden CTO:ksi 2020. Sattumaako? Tokion kisat on tältä vuodelta siirretty, mutta datan jakaja voittaa teollisuuden seuraavat Olympiakisat. Onnittelut jo etukäteen!

Harri Kulmala

Toimitusjohtaja

DIMECC Oy

Kirjoittaja toimii Alihankinta2020 -messujen Älykkään teollisuuden teemakummina.