Alihankinta-messut

Komponenttivalmistajien tuottavuus heijastuu suomalaiseen koneenrakennukseen

Kolumni  26.09.2018

Valmistavalla teollisuudella menee hyvin ja positiivinen vire on jatkunut jopa odotettua pidempään. Monilla suomalaisilla kone- ja laitevalmistajilla tilauskanta on täynnä aina vuoteen 2019 asti. On siis vihdoin aika olla tyytyväisiä.

Vai onko? Täysi tilauskanta ei ole pelkkä juhlanaihe, jos komponenttien heikko saatavuus viivästyttää tuotantoa. Ilman kriittisiä komponentteja koneet eivät valmistu ajallaan, tuotanto ei pysy aikataulussa ja tuottavuus kärsii.

Teollisuuden komponenttivalmistajat arvioivat kysynnän kasvun noin vuoden mittaiseksi pyrähdykseksi. Tästä on pian kaksi vuotta aikaa. Lyhyeksi arvioidun positiivisen buumin vuoksi tuotantokapasiteettia ei lähdetty nostamaan lisäinvestoinneilla, mikä on ”pidentyneen buumin” myötä johtanut saatavuushaasteisiin. Lisäkapasiteettiin on sittemmin ryhdytty panostamaan, mutta vaikutus näkyy suomalaisille koneenrakentajille viiveellä.

Komponenttivalmistajien heikentynyt tuottavuus heijastuu näin suomalaistenkin koneenrakentajien tuottavuuteen, mikäli tarvittavia komponentteja ei ole saatavilla. Tässä kohtaa elintärkeään rooliin nousee komponenttitoimittajien osaava työvoima, joka etsii vaihtoehtoiset ratkaisut saatavuushaasteiden edessä. Parhaisiin tuloksiin päästään aktiivisella yhteistyöllä, kun

 1. ennakoidaan, varaudutaan ja sitoudutaan molemmin puolin myös pidemmällä aikajänteellä.
  Mitä aiemmin komponenttitoimittajat ja asiakkaat voivat ennakoida komponenttitarpeita, sen parempi. Määrittele jo suunnitteluvaiheessa kriittiset komponentit, jotka eivät ole helposti korvattavissa ja pyri pitämään niistä varastoa. Tällaisia ovat esimerkiksi lineaarilaakerit.
 2. luotetaan asiantuntijoihin.
  Komponenttitoimittajat tuntevat tuotteiden ominaisuudet ja löytävät korvaavia vaihtoehtoja vaikeasti saataville komponenteille.
 3. suhtaudutaan avoimin mielin korvaaviin vaihtoehtoihin.
  Monelle vakiokomponentille löytyy korvaava vaihtoehto. Valitse tutun komponentin tilalle rohkeasti uusi vaihtoehto. Yksikköhinnaltaan kalliimpi vaihtoehto voi olla kuitenkin kokonaistaloudellisin ratkaisu.
 4. kommunikoidaan aktiivisesti.
  Komponenttitoimittajien ja asiakkaiden tiivis yhteistyö pitää molemmat osapuolet ajantasalla ja nopeuttaa reagointia muutoksiin.

Pidetään positiivinen vire yllä saumattomalla yhteistyöllä!

Jouni Kaukonen
toimitusjohtaja
SKSGroup ja SKS Mekaniikka

SKSGroup on viiden yhtiön kokonaisuus, johon kuuluvat SKS Control Oy, SKS Mechatronics Oy, SKS Mekaniikka Oy, SKS Sweden AB ja SKS Tehnika OÜ. SKSGroup on osa Axel Johnson International -konsernia. Yritys tarjoaa vahvaan tekniseen osaamiseen perustuvia tuote- ja palveluratkaisuja kone- ja laitevalmistajille Suomessa ja valituilla markkina-alueilla.