Alihankinta-messut

Koneenrakentajien aika lyödä käyttämätön valtti pöytään

Suomalainen koneenrakennus on maailmalla arvostettua: Meitä pidetään luotettavina, kekseliäinä tekemään erikoiskoneita ja kyvykkäinä harjoittamaan piensarjatuotantoa. Olemme kyenneet luomaan upean tuote- ja tuotanto-osaamisen mm. voimantuotantokoneissa, prosessilaitteistoissa, liikkuvissa työkoneissa sekä meriteollisuudessa. Tampere on koneenrakennuksen Piilaakso.

Maamme sadat koneenrakentajat voisivat ottaa vielä yhden valttikortin käyttöönsä, mutta ihmeekseni kiinnostusta tämän valtin pöytään lyömiseen ei näytä riittävästi löytyvän. Tämä valtti on yhteisten teknologia- ja toiminta-alustojen rakentaminen. Auto- ja prosessiteollisuudessa on toimivat näytöt siitä, että teknologia- ja toiminta-alustat luovat sekä tehokkuutta että innovaatioita.

Automaailman viime vuosien menestyksekkäimmän yhtiön, Volkswagenin, strategia perustuu yhteisen alustan hyödyntämiseen niin monessa kohteessa kuin mahdollista. Ostaa sitten Volkkarin, Audin, Seatin tai Skodan, 70 % komponenteista on samoja ja samankokoisten autojen alustaratkaisu on sama. Miksi ihmeessä eri tarkoituksiin valmistettavien liikkuvien työkoneiden ohjausjärjestelmä tai tela-alusta ei voisi olla sama? Eikö olisi hyvä, että standardialustalla päästäisiin alustan kehittämisessä tasolle, johon kukaan konevalmistaja ei yksin nouse?

Suomen metallienjalostajat ovat vuosikymmeniä systemaattisesti keskittäneet tutkimus- ja tuotekehitystyönsä yhteisiin ohjelmiin, joilla paitsi nostetaan kunkin työhön osallistuvan yrityksen osaamistasoa, myös varmistetaan, että maamme yliopistoissa on maailmanluokan laboratoriot ja opetus. Metallinjalostajien kyky valmistella ja toteuttaa yhteisvoimin valtavia teknologiauudistuksia on ihailtavaa ja näkyy käytännössä suurina materiaali- ja prosessipuolen FIMECC-ohjelmina. Miksi koneenrakentajat eivät kokoonnu vastaavalla ylimmän johdon päättäväisyydellä yleisluontoisten teknologia- tai liiketoimintahaasteiden ympärille? Miksi koneenrakentajat eivät ota ympärillään olevasta t&k-infrasta kaikkea irti?

Vastaus kysymyksiin on kysyttäessä yleensä sama: ”Meidän kone on niin erilainen kuin naapurin ja tietoakin voisi vuotaa yhtiömme ulkopuolelle.” Systeemitasolla koneet ovat samanlaisia. Nuorempien ikäpolvien arvomaailmassa ”olet sitä mitä jaat”. Jos aikoo tulevassa maailmassa menestyä, on avauduttava.
Avautuminen on kätevintä tehdä siihen tarkoitetuissa yhteisöissä, kuten esimerkiksi osallistumalla FIMECC Oy:n toimintaan. Meillä on jo hioutuneet johtamiskäytännöt, johtavat asiantuntijat mukana ja vuorovaikutteiset FIMECC Factoryt Suomessa ja Saksassa. Joustavan ja luottamukseen perustuvan kulttuurimme ansiosta meillä on Suomessa ainutlaatuinen mahdollisuus lyödä tämä koneenrakentajien käyttämätön valtti pöytään!

Harri Kulmala
Toimitusjohtaja
FIMECC Oy