Alihankinta-messut

Paluumuutto Suomeen avasi maailman

Frisbeegolf on Suomen nopeimmin kasvava laji ja liikuttaa jo yli sataatuhatta suomalaista. Frisbeegolfratoja nousee maahamme kuin sieniä sateella – yli 50 radan vuosivauhtia. Itse hurahdin tähän lajiin jo 90-luvulla, mutta vasta 2005 vuoden EM-kisat saivat lajin suosion nousuun täällä Pohjolassa. Vuonna 2009 olin vakuuttunut tämän lajin tulevaisuudesta siinä määrin, että päätin myydä osuuteni tamperelaisessa mainostoimistossa ja keskittyä täysillä frisbeegolfin kehittämiseen.

Frisbeegolfin kasvun suurin tekijä ovat olleet juuri radat. Ilmaiset radat ovat yleensä kaupungin tai kunnan perustamia ja tarjoavat liikuntapaikan kaikenikäisille ja -tasoisille harrastajille. Frisbeegolfista onkin kymmenessä vuodessa tullut koko kansan urheilua.

Vuonna 2007 kehitin maailmassakin ainutlaatuisen konseptin – DiscGolfPark:in – missä yritys tarjoaa frisbeegolfratoja avaimet käteen -periaatteella. DiscGolfPark on sittemmin rekisteröity tavaramerkiksi maailmanlaajuisesti. Kasvanut ratojen kysyntä sai tuotannon siirtymään lahden yli Viroon. Tämä siirto tehtiin kustannussyistä.

Miten frisbeegolf sitten liittyy Tampereella järjestettäviin kansainvälisiin Alihankinta-messuihin? Vuoden 2013 Alihankinta-messuilta löytyi kiinnostava suomalainen toimittaja – Lankapaja Oy. Messukontaktista tuli kumppani ja puolen vuoden keskustelujen sekä tapaamisten jälkeen olin valmis siirtämään tuotannon takaisin Suomeen.

Yllätyksekseni huomasin, että Lankapaja pystyy tarjoamaan meille todella hyvän kokonaisuuden. Meitä rohkaisi myös ajatus kokonaan suomalaisesta tuotteesta, sillä pitäähän suomalaisuudesta olla ylpeä! Avainlippu-tunnus meille myönnettiin kesällä 2014.

Tänä vuonna toimitamme yli 200 DiscGolfPark-ratkaisua ympäri maailmaa. Amerikan-valloituksemme on myös alkanut tänä vuonna ja olemme palkanneet ensimmäiset myyjämme Kaliforniaan. USA:n markkina on valtava mahdollisuus pienelle suomalaiselle yritykselle. Löysin lajin parista meille erinomaisen maajohtajan, joten Erno Väyrysen kanssa olemme nyt rakentaneet askelmerkkejä Amerikan-valloitukselle. Koko lajin markkinasta 90 % on vielä siellä, joten työnsarkaa riittää.

Sittemmin olemme siirtäneet myös myymäläkalustetuotannon ja uusien tuotteiden tuotekehitystä Lankapajalle Suomeen. Kommunikaatio ja toimitusaika ovat meille tärkeitä. Saamme heiltä myös kattavia varastointiratkaisuja. Heittoalustat meille toimittaa Saltex-yhtiö, joka puolestaan löytyi Sportec-messuilta.

Messut on media, mikä on ollut meille erinomainen tapa löytää toimittajia ja kumppaneita. Käytämme messuja myös asiakkaitten löytämiseen ja tapaamiseen. Alihankinta on jälleen ovella, joten kehotan teitä kaikkia hyödyntämään messupäivät verkostoitumiseen ja myös uusien kumppanien etsimiseen.

Suomalaisuus merkitsee meille paljon. Ollaan ylpeitä siitä mitä tehdään ja tuodaan lajiin. Tavoitteenani on työllistää 100 ihmistä vuoteen 2020 mennessä maailmanlaajuisesti. Meillä on toimipaikkoja nyt viidessä maassa: Suomen lisäksi konttorit löytyvät Ruotsista, Saksasta, USA:sta sekä Australiasta.

On mahtava työskennellä alalla, mikä kehittyy koko ajan ja sitä kautta saan olla luomassa uutta dynaamista urheilu- ja liikuntalajia. Uskon, että tulevaisuudessa frisbeegolf saavuttaa kaikki maailman kolkat ja siitä voi tulla yhtä suosittua kuin mistä tahansa pallopelistä.

Yrityksemme arvoja ovat innovatiivisuus, tinkimättömyys ja kansainvälisyys. Nämä kaikki kuvaavat myös minua yrittäjänä. Pitää olla koko ajan askeleen edellä markkinaa, tehdä asiat viimeisen päälle loppuun saakka ja eritoten hyödyntää kansainvälisyyden tarjoamat valtavat mahdollisuudet. Suomi on loppujen lopuksi pieni saareke pohjoisessa. Nykymaailmassa skaalautuvuus on tärkeää. Seuraava työmatka suuntautuukin USA:han, minne menen tarjoamaan maailman suurimmalle frisbeegolfmerkille suomalaisia laatutuotteita. Ollaan rohkeita ja markkinoidaan reippaasti suomalaista osaamistamme maailmalle!

Jussi Meresmaa
toimitusjohtaja
Innova Champion Europe

www.discgolfpark.net/fi