Alihankinta-messut

Purso Oy | PURSO – INTOHIMONA ALUMIINI

Hall of fame Kolumni Uutinen  20.06.2023

Alumiiniammattilaisten työn jälki näkyy jokaisen arjessa: rakennusten julkisivuissa, lähi-Citymarketin ja urheiluhallin valaistuksessa, järvellä siintävässä veneessä tai vaikkapa vastaan ajavan tukkirekan tolpissa. Alihankintamessut ovat Pursolle kullanarvoinen kohtaamispaikka.

Mikä Purso?

Purso suunnittelee ja valmistaa alumiinituotteita ja -järjestelmiä, jotka näkyvät kaikkialla osana ihmisten ja yritysten arkea: tuotamme kestäviä ratkaisuja niin teollisuuteen, rakennusten julkisivuihin kuin valaistukseenkin. Pelkästään alumiiniprofiileita valmistamme ja jatkojalostamme vuosittain lähes 20 000 tonnia mittatilaustyönä asiakkaillemme. Meillä on monipuolinen asiakaskunta eri teollisuuden aloilta energiateollisuudesta rakennusteollisuuteen, ja asiakkaitamme ovat myös tukkuliikkeet.

Noin 320 henkeä työllistävä, 145 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2022 takonut Purso on investoinut kehitykseen vuosittain seitsemisen prosenttia liikevaihdostaan. Viennin osuus on noin 35 %.

Purso on paraatiesimerkki yrityksestä, joka on messuteeman mukaisesti globally local: Meillä on aina tuottaa se, minkä lupaamme. Vientimme on laajentunut viime vuosina voimakkaasti, ja niin raaka-aineen kuin lopputuotteidenkin kuljetusketjut toimivat. Teknologian vaikutus on alumiinialalla kaksisuuntainen: yhtäältä it-ala tarvitsee alumiinia niin tuotteisiin kuin vaikkapa varastoihinsa; toisaalta Purso pääsee hyödyntämään esimerkiksi tekoälyä asiakasrajapinnassa.

Alihankinnassa alusta alkaen

Purso on ollut Alihankinta-messuilla mukana perustamisvuodesta 1988.

– Ensin meillä oli ”nurkkapaikka”, josta päästiin jo alkuvuosina hienolle vakipaikalle A616, muistelee avainasiakaspäällikkö Pekka Suni, joka on ollut mukana aina.

Alan ykköstapahtuma on jokavuotinen huipentuma, johon osallistuminen on selviö. Suni korostaa Alihankinnan merkitystä kohtaamispaikkana.

– Suomi on pitkä maa. Jos hyppäisin aamulla autoon ja lähtisin kiertämään asiakastapaamisissa, ehtisin parhaimmillaankin käymään kahden tai kolmen luona päivässä. Alihankinta sen sijaan kokoaa väen yhteen kaikkialta Suomesta – ulkomaisista kävijöistä puhumattakaan.

Siinä missä asiakkaat ennen saapuivat Purson messupisteelle valmiiden profiilikuvien kanssa pyytämään tarjousta, nykyään messuilla korostuu vapaamuotoisempi seurustelu: varsinaiset tarjoukset lähetetään usein jälkikäteen. Kasvokkaisten kohtaamisten merkitys on kuitenkin digiaikakauden myötä kenties korostunut vain aiempaa enemmän, sillä moniakaan asiakkaita ei tapaa vuoden aikana kuin kahdesta neljään kertaa messujen lisäksi, painottaa Suni.

Alihankinta tuo Purson osastolle vanhat ja uudet tuttavuudet. Suni muistelee lämmöllä monia tuokioita vuosien varrelta.

– Onhan se hieno hetki, kun on saatu vuoden aikana jokin projekti onnistuneesti maaliin, ja sitten tavataan messuilla ja sydämellisesti kiitetään toinen toistamme. Yhteistyössä ylipäätään henkilökemia on ensiarvoisen tärkeää. Kun tavataan ja tullaan hyvin juttuun, kaupanteko on mutkatonta puolin ja toisin.

Avainasiakaspäällikkö Pasi Kohtala on Sunin tapaan alihankintamessukonkari. Hän kertoo, että messujen alati kiihtyvä kansainvälistyminen mahdollistaa myös ulkomaisia kontakteja. Kohtala luonnehtii ehtivänsä messupäivien aikana tapaamaan ylipäänsä ”hämmästyttävän määrän” asiakkaita.

– Siis kymmenittäin! On aivan uskomatonta, mitä niiden kolmen päivän aikana ehtii. Tietysti suosituimpina aikoina Purson pisteelle muodostuu aikamoisia jonojakin, mutta ennätämme kyllä tavata kaikki tulijat henkilökohtaisesti.

Suuri osa väestä tulee tapaamaan pursolaisia liukuvasti, mutta jokusia aikataulutettujakin tapaamisia aina on, valottaa Kohtala.

– Meillä on tavannut olla käytössämme neuvottelutila, joka on osoittautunut käteväksi silloin, kun haluaa vetäytyä rupattelemaan pois messuhälinästä.

Osaa asiakkaista tavataan vielä iltatapahtumankin merkeissä, ja Purson iltatilaisuus, jossa on vuosittain vaihtuva teema, viettääkin tänä vuonna kymmenvuotissyntymäpäiviään. Messupisteelle ja iltatilaisuuteen keksitään vuosittain hauskoja vetonauloja ja ohjelmaa. Purson näyttävä, kaksikerroksinen messupiste on saanut ihailua osakseen.

Meidän liekkimme: kestävää kasvua Purso-perheessä

Alumiini on paitsi näyttävä ja kestävä myös energiatehokas ja täysin kierrätettävä materiaali.
Huolehdimme kaikessa toiminnassamme energia- ja materiaalitehokkuudesta, puhtaasta energiasta ja kierrätyksestä: Tuotantoprosessissa syntyvä alumiiniromu palaa uudelleensulatuksen jälkeen prosessin raaka-aineeksi. Greenline-tuotelinjamme tekee meistä kierrätettävien alumiiniratkaisujen edelläkävijän kotimaassa ja kansainvälisesti. Olemmekin sitoutuneet puolittamaan hiilijalanjälkemme vuoteen 2025 mennessä.

Materiaalitehokkuuden varmistamisen lisäksi Purso on solminut energiatehokkuussopimuksen. Säännöllisessä laajassa energiakatselmuksessa tarkistetaan energiansäästötoimenpiteidemme oikeellisuus ja tehokkuus. Siurossa sijaitsee myös oma uusiutuvilla polttoaineilla toimiva lämpövoimala, joka tuottaa tehtaan tarvitseman prosessilämmön ja kiinteistöjen tarvitseman lämmön. Osa energiasta tuotetaan omalla aurinkovoimalla.

Meidän liekkimme ei siis kärvennä ympäristöä – eikä ihmisiä.

Pursolaisia yhdistää intohimo rakentaa kestävää, toimivaa ja tyylikästä yhteiskuntaa. Mahdollistamme asiakkaidemme visiot yhdistämällä käyttömukavuuden ja tyylikkyyden ekologisesti sekä tehokkaasti.

Välitämme aidosti työntekijöistämme ja olemme tukena heidän elämiensä eri käänteissä. Pursolaiset ovatkin sitoutuneita työhönsä: puolet työntekijöistämme on työskennellyt Pursolla yli 10 vuotta.

Työntekijämme saavat nauttia vakavaraisen perheyrityksen luotettavuudesta, vakaudesta ja tasapainosta. Purso-perheen jäsenille tarjotaan koulutus- ja etenemismahdollisuuksia, ja talomme onkin täynnä upeita uratarinoita pakkaajasta myyntijohtajaksi ja työntekijästä työnjohtajaksi.

Tavatkaamme jälleen Alihankinnassa 2023 tutulla osastolla A616!

 

Kirjoittajana Pauliina Laakso, markkinointiviestinnän asiantuntija, Purso Oy.