Alihankinta-messut

Sukupolvelta toiselle

Kolumni  21.08.2019

Perheyrityksissä pitkäjänteisyys on välttämätöntä. Edellisen sukupolven perintö on päivittäin näkyvillä ja oma rakentuu seuraavan sukupolven jatkettavaksi. Teot ja päätökset on läsnä tulevaisuudessakin eli on syytä tehdä hyvin.

Hyvin tekeminen on vaan valtavan vaikea laji. Hyvää tekeminen vielä vaikeampi. Molemmissa mokaaminen ja matkalla kompurointi on väistämätöntä, mutta parempaa kohti kulkeminen on kaiken arvoista.

Meillä matka kestävämpään lähti asiakastarpeesta ja kilpailuedun hakemisesta. Tarve oli selvä: materiaalinkäsittelyratkaisu, mikä kestää maailman tehokkaimpien tehtaiden ja ruuhkaisimpien satamien sykkeessä, vuorokaudesta toiseen, pettämättä. Kun liiketoimintaa on materiaalinkäsittely, niin maailman tavaravirtoja ei yritettykään pysäyttää tai vähentää – niihin liittyvät haasteet eivät olleet meidän voimavaroin ratkaistavissa. Keskityttiin siihen, mihin voidaan vaikuttaa.

On tehty materiaalivirtojen liikuttamisesta vähemmän energiaa ja resursseja kuluttavaa. On kiritetty kilpailijoita muun muassa tuotteidemme energiansäästöratkaisuissa, sähkökäyttöisyydessä, käyttöturvallisuudessa ja elinkaaren pituudessa. On valittu kumppaneita, jotka toimivat samoin arvoin ja toimintaamme kehittäen. On yritetty olla työpaikka, minne ei harmita tulla aamuisin, missä ihmisiin luotetaan ja mistä pääsee keho ja mieli terveenä kotiin. Ja minne uskaltaa päästää lapsensakin, kun on heidän aikansa siirtyä työelämään.

Valtava määrä on vielä tehtävää. On jatkuvasti haettava seuraavia kohteita olla parempi kuin tänään. Voidaan ottaa oppia niistä lukuisista suomalaisista yrityksistä, jotka ovat tällä saralla globaaleja edelläkävijöitä. Kumppaneiden kanssa tekemällä voimme vaikuttaa laajemmalle. Kestävän ja taloudellisen tuotteen takana on oltava vastuullinen kehitys-, hankinta- ja valmistusketju, jossa jokaisen osapuolen merkitys kasvaa itseään suuremmaksi. Kestävyys ei ole nollasummapeliä.

Ponnistamme Pohjois-Karjalasta maailmalle juuriamme kunnioittaen. Yrityksen perustaneiden veljesten maanviljelijän asenne on jäänyt elämään: on tehty niin kuin itselle tekisi, sukupolvelta toiselle rakentaen, ihmisiä ja ympäristöä kunnioittaen. Että jäisi mahdollisimman vähän seuraaville seliteltävää.

Toimitusjohtaja
Mia Mantsinen
Mantsinen Group

Mantsinen Group on Alihankinta 2019 -messujen kumppaniyritys