Alihankinta-messut

Uudet materiaalit tuovat uutta menestystä

Kone- ja laiterakennuksen materiaalit elävät parhaillaan isossa modernisaatiossa. Ajavia voimia ihmiskunnalle hakea uusia materiaaleja tuotantoon ja käyttöönsä on runsaasti. Vanhat materiaaliratkaisut ovat monesti toimineet perinteenkin voimalla uskollisen pitkään. Mutta ne vaan syövät auttamatta paljon resursseja eivätkä enää oikein tyydytä nykymaailman tarpeita. On välttämätöntä säästää painossa, huollossa, kulutuksessa, ajassa ja kaikessa muussakin resurssien käytössä. Pitää siis ottaa käyttöön lisää muoveja, kumia ja komposiitteja. Näitä puolestaan voidaan lujittaa monilla kuiduilla ja muunnella nanomateriaaleilla, keraameilla, metalleilla tai biotäyteaineilla tai mitä asiakkaan tuote lopulta sitten edellyttääkään.

Onneksemme olemme kivi-, pronssi- ja rautakausien kautta kehittyneet tasolle, jossa pystymme rakentamaan juuri halutun materiaalin tiettyyn tarpeeseen jo molekyylitasolta alkaen. Se mahdollistaa kaiken turhan poisjättämisen, mutta samalla tuo lopputuotteeseen ominaisuuksia ja toimintoja, joita yksinkertaisesti ei ennen pystynyt toteuttamaan. Tai jos pystyi, niin tuotteet olivat vain todella harvojen ulottuvilla.  Ainetta lisäävä työstö, esineiden internet, Aasian ja Afrikan elintason nousu, ilmaston muutos, ympäristö, terveys ja turvallisuus: Iso määrä megatrendejä määrittelee väistämättä maailman materiaalivalinnat ja tuotesuunnittelun kokonaan uusiksi. Jopa materiaalien väliset rajat liudentuvat hybridimateriaalien myötä, joita meiltä Suomestakin menee jo merkittäviin brändituotteisiin maailmalle.

Tuntuu että aikakin pysähtyy hetkeksi huokaisemaan aina, kun taas jokin uusi polymeeri tai polymeerien yhdistelmäkomponentti valtaa menestyksellä paikan arkituotteesta, joka on aina aiemmin tehty jostain muusta. Ajoneuvon vaihteisto, aurinkolämmön kerääjät, polkupyörän sekä kiväärin koko runko, kanamunakenno, työkoneen rengas, ovat nyt viimeisen parin vuoden aikana itselleni eteen tulleita esineitä, joiden kohdalla on itsekin silmiään hieraissut; kyllä muovia tai muovin ja kumin yhdistelmiähän ne kaikki ovat.

Alkuaikojen muovit ja kumit olivat melko lailla toisenlaisia, mitä nykyisin. Materiaalien valmistus ja suunnittelu sekä niiden yhdistely on ottanut huikeita edistysloikkia. Näitä harppauksia laskennan ja simuloinnin sekä työstötekniikoiden kehittyminen ovat vahvasti voimistaneet. Suomessa on erittäin kova osaaminen muun muassa erikoisruiskuvalun alueella. Samoin täällä pystytään tekemään valtavan monipuolinen kirjo muita kumi- ja muovituotteita liki kaikilla tunnetuilla valmistustekniikoilla. Tämä materiaaliosaamisemme kirjo ja hienous ovat vähän jääneet muun varjoon uutta etsittäessä.

Alihankinta 2015 on onneksi ottanut yhdeksi pääteemakseen uudet materiaalit. Se on upea asia! Se vie yrittäjyyttä, osavalmistusta, muotoilua, ketteryyttä ja montaa muuta asiaa samalla vauhdilla eteenpäin.  Voisin antaa kävijöille pienen tehtävän: Merkatkaa ylös mitä tuotteita ja osia tuolla messuilla nyt näette, joita ei ainakaan ikinä tulla tekemään mistään muusta materiaalista kuin nyt tehdään. Käykää lista sitten parin vuoden välein läpi…ja yllättykää. Mutta yritetään tehdä ne uuden materiaalinkin ratkaisut kuitenkin edelleen Suomessa!

Vesa Kärhä
toimitusjohtaja
Muoviteollisuus ry