Alihankinta-messut

Alihankinnan pääkumppani Fastems kannustaa tarttumaan uusiin teknologioihin

Uutinen  14.05.2024

Alihankintateollisuuden tärkein tapahtuma Alihankinta-messut järjestetään tänä vuonna 1.-3.10.2024 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Tapahtuman teema on ”Tekoälyllä tuottavuutta”. Suuressa roolissa teeman avaamisessa on Alihankinta-messujen pääkumppani, konepaja-automaatiostaan tunnettu Fastems. Pääkumppanina Fastems kannustaa yrityksiä ottamaan uusia teknologioita haltuun ja muistuttaa siitä, että nyt on aika lähteä liikkeelle – mutta ei hosua.

Fastems on suomalainen perheyritys, joka auttaa automaatioratkaisuillaan valmistavan teollisuuden yrityksiä tuotantonsa tehostamisessa. Fastemsin digitaalisten ratkaisujen ja uusien liiketoimintojen liiketoimintajohtaja Heikki Hallila kuvailee Suomea monien johtavien konepajateollisuuden yritysten ja alihankkijoiden kodiksi.

”Haluamme tukea omaa kotimarkkinaamme eli suomalaista valmistavaa teollisuutta ja sen kansainvälistä kilpailukykyä. Historiakin osoittaa, että suomalaiset ovat osanneet hyödyntää teknologiaa ensimmäisten joukossa – fiksusti ja hosumatta”, Hallila summaa.

Fastemsilla tiedetään, että automaatio, digitalisaatio ja tekoäly ovat mahdollisuus vain niille, jotka niihin tarttuvat ja tekevät sen viisaasti. Oikea tilannekuva auttaa etenemisessä ja sitä voi päivittää Alihankinta-messuilla.

”Paikalleen ei voi jäädä, mutta pelkästään uutuusarvon vuoksi teknologioita ei kannata ottaa käyttöön. On hahmotettava valmistuksen keskeiset ongelmat ja tavoitteet, joissa teknologiaa voi hyödyntää ja näiden perusteella valittava oikeat ratkaisut ja kumppanit.”

Tekoälyllä tuottavuutta Fastemsin avulla

Alihankinta-messujen teema on tänä vuonna ajankohtainen ”Tekoälyllä tuottavuutta”. Teollisuudessa tekoälyn mahdollisuudet kietoutuvat erityisesti tuottavuuden kasvattamisen ympärille. Keinoja laadun parantamiseen, kustannusten kitkemiseen ja tehokkuuden lisäämiseen on tekoälyn ansioista jo runsaasti. Teema osuu mainiosti pääkumppanina toimivan Fastemsin ydinosaamiseen, sillä yrityksen automaatiojärjestelmien ohjaus on jo lähes 15 vuoden ajan perustunut jatkuvasti tuotantoa monitoroiville ja optimoiville algoritmeille.

”Keskeinen kysymys on, kuinka suomalaiset valmistavan teollisuuden yritykset ja alihankkijat voivat menestyä automaation, digitalisaation ja tekoälyn kanssa. Haluamme tuoda edellä mainittujen asioiden ympärillä pyörivään keskusteluun konkretiaa eli liittää kehittyvän teknologian mahdollisuudet konepajojen arkeen”, linjaa Hallila.

Fastemsin mukaan ensimmäisiä askelia tekoälyn hyödyntämisessä on oivaltaa, mitä valmistuksen keskeisiä haasteita sillä halutaan ratkoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ketterämpi tuotannonjohto eli nopeampi reagoiminen muutoksiin tai yllättäviin tilanteisiin. Valmistavassa teollisuudessa tekoälyä hyödynnetään pääosin koneoppisen sovellutuksina. Tämä on mahdollista vain hyvälaatuisen datan avulla.

”Äskettäin lanseeraamamme Factory Cockpit on analytiikkaohjelmisto, joka luo konepajan tuotannosta jatkuvasti päivittyvän tilannekuvan yhdistämällä konetietoja ja tuotantotilausten tietoja. Tämä mahdollistaa nopean reagoimisen ja tiedolla johtamisen – ja myöhemmin datan perusteella tehtyjä ehdotuksia tuotannon kehittämisestä.”

Automaatio, digitalisaatio ja tekoäly esillä Alihankinnassa

Fastems on näyttävästi mukana Alihankinta-messujen ohjelmasisällössä läpi koko messutapahtuman.

”Haluamme käyttää nämä mahdollisuudet auttaaksemme suomalaisia valmistavan teollisuuden yrityksiä tekemään rohkeampia ja viisaampia päätöksiä automaation, digitalisaation ja tekoälyn sovelluksissa”, kuvaa Hallila.

Teemahallin ständillään Fastems esittelee virtuaaliympäristön ja case-esimerkkien kautta koneistusautomaation viimeisimpiä ratkaisuja. Näistä yhtiö on tunnettu jo vuosikymmenien ajalta. Tänä vuonna erityistä huomiota saavat myös uudet digitaaliset ratkaisut ja -palvelut. Ne tukevat tuotannon kokonaistehokkuutta, hyvää tilannekuvaa ja huollon helppoutta.

Alihankinta-messut ovat monelle yritykselle keskeinen kanava lisätä läsnäoloa kotimarkkinassaan. Näin myös Fastemsille, jonka monien uusien tuotteiden ensimmäiset asiakkaat ovat löytyneet Suomesta.

”Kannustamme rohkeaan uteliaisuuteen! Alihankinnassa esittelemme tuotannonohjausohjelmisto Work Cell Operationsia, tuotannon analytiikkaohjelmistoamme Factory Cockpitia sekä automaatiojärjestelmiemme palveluportaalia, myFastemsia.”, Hallila kertoo.