Alihankinta-messut

Alihankinta - 35 & GLO

Uutinen  11.08.2023

Alihankinta on Suomen johtava teollisuuden messutapahtuma sekä Euroopan toiseksi suurin alihankintateollisuuden messutapahtuma, joka on järjestetty Tampereella jo vuodesta 1988. Ensihenkäyksistään asti elinvoimainen, vilkas ja menestyksekäs teollisuuden tapahtuma juhlii tänä vuonna jo 35 vuottaan – hehkuen Alihankinnan osaamista ja onnea.

Tavanomaisen lämmin ja menestyksekäs olympiakesä 1984 oli vaihtunut sateiseen syksyyn, kun Tampereen Messujen toimitusjohtajaksi juuri valittu Rafik Neuman keskusteli Helsingin Finntec-messuilla Metalliteollisuuden Keskusliitto MET:n yritysasiamiehen Kari Aarnion kanssa alihankinta-alan messujen tarpeellisuudesta. Aarnio vakuuttui tapahtuman tilauksesta, ja asia jäi idean tasolla kytemään molempien teollisuusmiesten mieliin.

On vuosi kaheksanviis

Vuosi ehti vaihtua seuraavaan, kun Neuman esitelmöi messuista yrittäjäjärjestölle, jolloin salin perältä noussut lempääläläinen yrittäjä kysyi ”Mitä sinulla on tarjota minua varten?”. Kysymyksen pohjalta ryhdyttiin suunnittelemaan messuja valmistavan teollisuuden tarpeisiin ja Alihankinta-messujen rattaat alkoivat pyöriä kiihtyvällä tahdilla.

Neuman ja Aarnio esittelivät ideaa vastaanottavaiselle yritysmaailmalle ja sitoutumishalu tapahtumaan oli silminnähtävän suurta. Edelläkävijyys kiinnosti teollisuuden todellisia tekijöitä jo tuolloin, ja tulevat vuodet näyttivät, että pioneerius palkittiin.

Suuntaviivoja tapahtuman toteutukseen luonnosteltiin ulkomailla nähdyn pohjalta. Pariisissa oli pidetty jo pitkään suurta näyttelyä ja Ruotsin Jönköpingissä oli jo useamman vuoden järjestetty Elmia Underleverantör -tapahtumaa. Suunnitelmien, yhteisen innon ja osaamisen pohjalta sai 1988 päivänvalonsa kaikkien aikojen ensimmäinen ALIHANKINTA.

Tampereen Messujen uljas lippulaiva

Tampereen Messuille Alihankinta-messut ovat alusta lähtien olleet menestys. Heti vuoden 1988 tapahtumasta asti järjestäjien tavoitteena oli tyydyttää näytteilleasettajien toiveet sekä kävijöiden odotukset ja lopuksi messuyhtiön tarpeet. Jo ensimmäinen tapahtuma oli myös taloudellisesti onnistunut ja teollisuuden tekijät ottivat yhdessä Alihankinnan ensiaskeleita innostuneen kuhinan vallitessa.

Tampereen teollinen perimä ja kaupungin sijainti suomalaisen teollisuuden syntypaikalla edesauttoivat Alihankinta-messujen ripeää kasvua ja kehitystä. Näillä eväillä ja 80-luvulta lähtien tehdyllä pitkäjänteisellä kehitystyöllä saatiin synnytettyä tapahtuma, joka on Suomen suurin ja yksi merkittävimpiä alan kansainvälisiä messuja.

Näihin päiviin saakka Alihankinta-messut on säilynyt alihankinnan ammattitapahtumana, jossa kysyntä, tarjonta ja tekijät todella kohtaavat. Ilmailunkatu on jo useamman vuoden tarjonnut alan ykkösmessutapahtumaa, Suomen johtavaa teollisuustapahtumaa täyden neljän hallin voimalla ja halutuin osastopaikoin.

Teollisuuden vahvat kumppanit 

Tampereen Messut -konserni järjestää tapahtuman yhteistyössä Teknologiateollisuus ry:n, Kumiteollisuus ry:n, LOGY ry:n ja Muoviteollisuus ry:n kanssa.

Vuoden 2023 Alihankinta-kumppaniyritys on Patria. Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalvelujen, teknologiaratkaisujen sekä lentokoulutuksen tuottaja. Patria tarjoaa asiakkailleen operatiivisen suorituskyvyn, kaluston käytettävyyden ja valittujen tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien tuotteita ja palveluita sekä jatkuvaa kehittämistä.

Alihankinta esittelee metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuutta, teollisuuden ICT-ratkaisuja sekä alojen suunnittelua ja konsultointia.

Tulevaan katsova, kehittyvä konkari

Yhä edelleen Alihankinta-messujen suosion taustalla ovat yhteistyökumppanit, näytteilleasettajat ja asiakkaat. Vuosittain Tampereelle kokoontuvat tuhat näytteilleasettajaa ja tuhansittain kävijöitä, teollisuuden todellisia tekijöitä. Osansa saa myös koko rakas Manse, kun Alihankinta levittäytyy halki kaupungin.

Alihankinnan kuuluisa henki, sen ehtymätön, uudistuva ja uudistava voima, puhalletaan messuhalleihin syys toisensa jälkeen – matkaa kunnioittaen ja tulevaan katsoen. Maailman murroksessa myös alat kehittyvät huimaa vauhtia ja uusia tapoja luoda alihankintaa sekä teollisuutta ynnätään yhdessä.

Hehkuva 35-vuotias

Juhlavuottaan riemuitseva Alihankinta on tänä vuonna ajankohtaisesti ja vankasti Globally Local, kietoen teollisuuden maailman yhteen paikallisesta tuotannosta kansainväliseen yhteistyöhön. Ajassa puhuttaa toimitusvarmuus, tuotannon sijoittuminen globaalisti, paikallinen osaaminen ja tuotanto sekä maailmanlaajuiset yhteydet. Teknologian rooli suhteessa tekijöihinsä, ja sen muovaama teollisuus nousee yhdeksi avaintekijöistä alalla.

Tapahtuman teemaa käsitellään kolmesta näkökulmasta: World Domesticated, Unifying Industry sekä Technically Humane. Tuttuun tapaan Alihankinta saa onnekseen myös kolme teemakummia, joiden kanssa paneudutaan juhlavuonna teollisuuden paikalliseen tuotantoon ja kansainväliseen yhteistyöhön. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen B-halliin rakentuu GLO Globally Local Operations Village, jonka kylässä tutustutaan tarkemmin teollisuuden kansainvälisiin taitajiin, yrityksiin jotka toimivat globaalisti ja paikallisesti. Alihankinnan Hall of Fame on 35-vuotiaana myös Hall of Flame, ja heidän palavaan tuleensa on mahdollista tutustua tapahtuman verkossa ja tapahtumassa loimuavan HEAT Stagen välittömässä läheisyydessä.

Globally Local kolmesta kulmasta

Paikallinen osaaminen ja kansainvälinen tuotanto kotimaassa ovat arvostetussa avainroolissa myös globaalissa kaupankäynnissä. Tuotannon palautuminen Suomeen on vankka trendi, joka nousee laadun, saatavuuden, kustannustehokkuuden, tuotekehityksen, työvoiman ja vastuullisuuden sekä tuotannon jatkuvuuden näkökulmista. Poikkeusaikojen oloissa toimitusvarmuus puhuttaa.

Globaali teollisuus yhdistää toimijat sijainnista vapaana, toimialat ylittäen. Maailmanlaajuiset yhteydet ja toimiva logistiikka tarjoavat mahdollisuuden yhä monimuotoisempaan yhteistyöhön ja liittävät alihankintaketjuja toisiinsa. Teknologinen tulevaisuus rakennetaan ihmisiltä ihmisille.

Automaatio ja robotiikka teollisuudessa lisääntyvät entisestään, tekoäly toimii avustavassa ja kehittävässä roolissa. Ennen kaikkea nähdään kuitenkin ihmisen uudistuvakin rooli ohjaksissa ensisijaisena, samalla myös sosiaalisen vastuun korostuen. Teollisuus yhdistää ihmiset ja teknologian, luoden vankasti tulevaisuutta.

Alihankinta 2023 ja Globally Local syventyy alan ihmisiin ja tulevaisuuteen.
Tervetuloa teollisuuden keskiöön, 35-vuotista taivaltaan juhlivaan Alihankintaan!