Kestäviä ratkaisuja yhteiskunnan hyväksi – Konepajakoulu luo laadukasta tulevaisuutta | Alihankinta
Alihankinta-messut

Kestäviä ratkaisuja yhteiskunnan hyväksi – Konepajakoulu luo laadukasta tulevaisuutta

Uutinen  16.09.2022

Työmarkkinoille tulee Suomessa vuosittain kymmeniätuhansia ihmisiä vähemmän kuin sieltä poistuu ja samaan aikaan toimialat kilpailevat osaajista. Haasteen ratkaisemiseen valjastettiin myös Tampereen Teollisuusoppilaitos uudistuneella strategialla. Konepajakoulu auttaa konepajayrityksiä löytämään uusia osaajia ja kouluttamaan henkilöstöään menestystarinoiden tueksi.

– Tarkastelemme asioita konepajateollisuuden näkökulmasta ja koulutamme myös alan henkilöstöä kohti parempaa osaamista. Yritysten työvoimatarpeen tyydyttämisessä kyse on sekä määrästä että laadusta. Konepajakoulussa on tarkoitus kehittää ja haluamme luoda kestäviä ratkaisuja, lausuu Tampereen Teollisuusoppilaitos Oy:n toimitusjohtaja ja Konepajakoulun vetäjä Peer Haataja.

Konseptina Konepajakoulu on erilainen mitä tavanomaiset oppilaitokset ja sen Peer Haataja näkee erityisenä vahvuutena.

– Yhdistämme erilaisia palveluja yritysten eduksi. Sitä me haluamme kertoa myös Alihankinnassa ja tavata messuilla mahdollisimman paljon yrityksiä. Miten me hoidamme asiat, millainen palvelumme on. Haluamme kohdata mahdollisimman paljon ihmisiä, tavata ja saada kontakteja – siihen Alihankinta-messut on aivan loistava paikka!

Haataja uskoo, että maailmatilanne puhuttaa tällä hetkellä kaikkia kävijöitä.

– Maailman tilannekuvasta lähdettäneen liikkeelle, se on ihmisten mielissä päällimmäisenä, ja siitä on itse asiassa hyvä lähteä laajentamaan, mitä nyt – ja mitä tulevassa.

Konepajakouluun maailmantilanne vaikuttaa luonnollisesti kumppaniyritysten kautta.

– Työperäisen maahanmuuton edistämisessä on tietyt haasteensa. Näkemys saattaa toisaalla olla, että olemme liian lähellä Venäjää. Nato kuitenkin auttanut, siihen liittyminen nähdään työmarkkinoilla vahvuutena. Ukrainan kriisi taas tuo energiaan ja raaka-aineisiin liittyvät asiat yritysten arkeen. Globaali verkosto kaikkineen heijastuu myös Suomeen. Työvoimakysymyksissä on edelleen vallalla sama, sekä suomalainen että eurooppalainen ilmiö, että työmarkkinoilta poistuu enemmän kuin sinne tulee.

Haataja painottaa, että työmarkkinoiden tarpeita on tarkasteltava nyt myös pidemmällä aikavälillä, ei vain tässä suhdannetilanteessa.

– Tähän ei ole nähtävissä minkäänlaista hiipumista. Ilmiö on nähty Suomessa jo pitkän aikaa, politiikan olisi pitänyt reagoida asiaan jo aikaisemmin. Iloksemme Pirkanmaalla on lähdetty etulinjassa viemään asioita eteenpäin, uskon että täällä toimivat yritykset myös hyötyvät nopeammin ja asioita saadaan kuntoon paremmin.

Mielenkiintoinen ja elinvoimainen työkenttä

Peer Haataja toimi seitsemän vuotta elinkeinoelämän keskusliitossa, koulutuspoliittisen edunvalvonnan parissa. Työ on jatkunut Tampereen kauppakamarissa samojen asioiden parissa. Hän mieltää, että polku on kulkenut luontevasti kohti nykyisiä tehtäviä.

– On äärimmäisen haastavaa saada juuri sitä osaamista mitä työelämä tarvitsee ja taas toisaalta koulutussektori tuottamaan sitä. Se on meidän työssämme pääpointti ja henkilökohtaisesti tämä kiinnostaa aina ruohonjuuritasolta politiikkaan saakka.

Haataja itse on koulutukseltaan ekonomisti ja naurahtaakin, ettei nykyiset toimet ole oikeastaan lähellekään sitä mitä on opiskellut. Hän on kuitenkin erinomainen esimerkki myös itse, työpolun muuntuvista maisemista mielenkiintojen, toiveiden ja tarpeiden metsässä.

– Olen toiminut Konepajakoulun eli teollisuusoppilaitoksen toimitusjohtajana viime vuoden lokakuusta saakka. Toinen puolikas työkentästäni on edelleen Tampereen Kauppamarilla, jossa toimin koulutus- ja työvoimapolitiikan vastuuhenkilönä; Pirkanmaalla koulutusten ja viranomaisten parissa sekä kansallisesti Helsingin suuntaan. Tämän lisäksi minulla on sihteröitävänä asiantuntijavaliokuntia, joissa käsitellään alalla tärkeäksi koettuja asioita, jotka tulevat tätä vaikuttamistyötä, Peer Haataja luettelee.

Haataja kokee, että moninainen työkenttä palvelee hyvin kaikkia osasiaan ja kokonaisuus on erittäin mielenkiintoinen. Erityisen mielekästä hänelle on, että saa työssään tuoda Pirkanmaan elinvoimaisuutta esiin.

– Nämä kaksi tehtävää sopivat todella hyvin yhteen. Konepajasta on vahva analogia kauppakamarin puolelle. Lisäksi asiat, joita Konepajan puolella on tehty ja lähdetty tekemään, ovat sijoitettavissa myös moneen muuhun alaan ja näin myös kauppakamarin kautta eteenpäin vietävissä.

Peer Haataja mieltää, että hänen toimensa on pitkälle verkostotyötä, jossa pyritään orkestroimaan isompaa kokonaisuutta niin, että kaikki toimii yhteen.

– Palkitsevinta tässä työssä on palaute, erityisesti Konepajakoulussa. Onneksi onnistumisia on myös jo tullut, kun esimerkiksi jokin yritys saa työvoima- tai koulutushaasteensa ratkaistua. Sen lisäksi, että yritykset saavat osaajan tai osaajia, samalla autetaan myös työmarkkinoita ja siellä vapaana olevia ihmisiä työllistymään.

Kohtaamisia ja verkostoja – teollisuuden vetovoimaa Pirkanmaalla

Alihankinnasta Peer Haataja ja Konepajakoulu odottavat ensisijaisesti kontakteja, kohtaamisia ja verkostojen laajenemista.

– Janoamme uusia yrityksiä meidän verkostoomme ja käyttämään näitä erinomaisia palveluja. Se on tärkein asia, mutta tietysti se, että saamme enemmän yrityksiä kumppaneiksemme, auttaa yksityiskohtaisempien koulutusten tekemistä ja saa virtaa koulutussektoriin.

Yritysten näkökulma on Konepajakoululle kullanarvoinen, sillä toimijoiden kautta nähdään eri tavoin, miten on mahdollista turvata työvoimaa ja osaajia alalla.

– Toimimme myös teollisuuden unilukkarina, herätellään verkostoihin ja ulkopuolisiin palveluihin.

Viesti Alihankinta-tapahtuman kulkijoille ja yrityksille on selvä.

– Tervetuloa moikkaamaan meitä ja käydään lisää keskustelua aiheesta, koulutuksesta ja tarpeistanne. Aivan yksinkertainen kouluttamisen maailma ei ole, joten erityisen mielellämme avaamme sitä ja miten tuloksia voidaan saada aikaan, Haataja hymyilee.

Samaan tapaan hän toivottaa työtekijät lämpimästi tervetulleeksi sekä tapahtumaan, mutta ennen kaikkea vetovoimaiselle teollisuuden alalle.

– Yritykset ovat investoineet valtavasti viime aikoina, tarjolla on pitkä- ja kokoaikaisia, hyväpalkkaisiakin työsuhteita, erittäin moderneissa ja hienoissa työympäristöissä, Peer innostuu rakkaasta aiheesta.

Pirkanmaan alueella toimii kymmeniä globaaleja konepajateollisuuden suur- ja pk-yrityksiä, jotka tarjoavat yhteensä peräti 34 000 työpaikkaa. Näistä ammatillisen koulutuksen osaajia on noin 6000.

– Ala on myös ikkuna tuotteiden kautta globaaliin verkostoon, meillä Tampereella ja Pirkanmaalla on useita maailmanmarkkinajohtajayrityksiä! Tämä on hieno ala, ja mikäli on kiinnostunut, motivoituneille löytyy varmasti töitä, Haataja vakuuttaa.

Sanojensa vakuudeksi hän muistuttaa, että heidän työnsä kautta myös ilman koulutusta on, koulutuksen kautta, mahdollista päästä alalle nopeastikin.

– Tampere on perinteinen ja vahva teollisuuskaupunki. Osaltamme haluamme jälleen tehdä tämän tunnetuksi ja saada ihmiset kokemaan, mitä se todella tarkoittaa, Peer Haataja päättää.

 

Konepajakoulu tukee konepajateollisuuden osaavan työvoiman saatavuutta jatkokouluttamalla valmistumassa olevia nuoria, alanvaihtajia sekä ulkomailta rekrytoitua työvoimaa. Se tarjoaa teollisuudelle relevantteja täydennyskoulutuspaketteja. Konepajakoulu toteuttaa koulutukset yhdistämällä alueen ammatillisten oppilaitosten ja yritysten koulutusosaamista ja oppimisympäristöjä.

 

Alihankinta 2022 -teemakummi
toimitusjohtaja Peer Haataja
Tampereen Teollisuusoppilaitos Oy
Konepajakoulu