Alihankinta-messut

Merkityksellistä tunnettuutta kohti huipputason tuloksentekoa – Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija -tunnustukset tukevat LOGYn tavoitteita

Uutinen  11.09.2023

LOGY on Suomen suurin logistiikan ja hankinnan asiantuntijoiden verkosto, joka tarjoaa jäsenilleen alan tuoreimman tiedon, hyödyllisimmät ideat ja arvokkaimmat kontaktit. 

LOGY haluaa lisätä oston ja logistiikan toimintakentän tunnettuutta ja merkitystä liiketoiminnan keskeisenä tuloksentekijänä. Visionaan on tehdä suomalaisista hankinnan ja logistiikan osaajista maailman huipputasoa.  LOGYn avulla yritykset ja yhteisöt saavuttavat kestävän ja kilpailuetua tuottavan toimitusketjun. Organisaatio tarjoaa myös kattavan valikoiman oston ja logistiikan eri aihealueisiin perehdyttäviä jäsentapahtumia sekä kaikille avoimia koulutuksia, seminaareja ja muita tapahtumia.

LOGYllä on kotimaisten yhteyksien lisäksi laajat kansainväliset yhteydet ja organisaatio tekee yhteistyötä Saksan, Viron ja pohjoismaisten sisarorganisaatioiden kanssa. LOGY osallistuu aktiivisesti muun muassa IFPSM:n (International Federation of Purchasing and Supply Management), ELA:n (European Logistics Association) ja CSCMP:n (Council of Supply Chain Management Professionals) toimintaan.

Arvostetut Vuoden päähankkija ja Vuoden Alihankkija -tunnustukset

Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija -tunnustusten tarkoituksena on edistää suomalaisen tuotannon kilpailukykyä tukevaa verkostoitumista. Palkintojen historia ulottuu vuoden Alihankintaa kokeneemmaksi, sillä se on jaettu aina vuodesta 1987. Alkumatkaa pohdittaessa nousee nimiä esiin Pertti Turpeisesta Kari Aarnioon ja Kari Litjaan.

– Tunnustuksen alkusävelissä on itse asiassa hyvin paljon samoja henkilöitä mukana, kuin Alihankinnankin alkumetreillä. Tämä on myös hyvin luonnollista, sillä kaksikko on lähtenyt samoista alihankintateollisuuden tarpeista liikkeelle, kertoo Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n palkintovaliokunnan aikaisempi puheenjohtaja Kari Sorjonen Tasowheel Oy:stä.

Kuvateksti vuodelta 1988: H. Laakkonen ja P. Laakkonen -vuoden alihankkijat - sekä S. Kovalainen Normet Oy:stä - vuoden alihankinnan ostaja - saivat palkintonsa Hotel Ilveksen iltatilaisuudessa.
Suomen materiaalitalous -julkaisun kuvateksti vuodelta 1988: H. Laakkonen ja P. Laakkonen -vuoden alihankkijat – sekä S. Kovalainen Normet Oy:stä – vuoden alihankinnan ostaja – saivat palkintonsa Hotel Ilveksen iltatilaisuudessa.

Linkki Alihankintaan on vahva ja tapahtuman perustamisen jälkeen palkinto on aina jaettu teollisuuden ykkösmessuilla. Vuosittain jaettava tunnustus on alan odotettu uutinen. Visusti Alihankinnan avajaisiin saakka salassa pysyttelevä palkitseminen on arvostettu myös alan toimijoiden keskuudessa.

– Koen Vuoden päähankkijan ja Vuoden alihankkijan merkityksen isona erityisesti juuri siinä mielessä, että palkitut yritykset ovat erityisen ilahtuneita saamastaan tunnustuksesta. Selkeästi myös kaivataan tunnustusta, joka tulee suoraan kentältä ja kollegoilta, pohtii Alihankinnan palkintovaliokunnan puheenjohtaja Tomi Parmasuo, Meconet Oy:stä.

Tunnustuspalkinnot ylittävät uutiskynnyksen myös useissa medioissa. Parmasuo ajattelee, että erityisesti verkkouutisoinnin kautta tietoisuus on levinnyt viime vuosina yhä laajemmin valtakunnalliseen julkisuuteen.

– Vuosien mittaan palkitut yritykset ovat keskenään hyvin erilaisia, ja organisaatiot mahdollistavat palkitsemisen mukanaan tuomaa näkyvyyttä eri tavoin. Korostan kuitenkin, että tunnustuksella on valtava merkitys yrityksen sisällä ja toiminnassa sen saanti yleensä näkyy suorimmin. Palkinto luo yhteishenkeä organisaatioon ja tunnustuksen kautta on mahdollista myös sisäisesti viestiä, että henkilöstö on tehnyt hyvää työtä, kertoo Parmasuo.

Kari Sorjonen ja Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n toimitusjohtaja Markku Henttinen komppaavat Tomi Parmasuon ajatuksia.

– Murrosta on tapahtunut myös kansainvälisesti; vaikka uutisoinnin kynnys ei välttämättä vielä Suomen ulkopuolella ylity, kykenee yritys kuitenkin omassa markkinoinnissaan hyödyntämään tunnustusta. Se antaa lisää pintaa toiminnalle ja näkyvyydelle. Koen myös, että palkinnon arvostus on kasvanut Suomessa aivan tavattomasti aina 90-luvulta lähtien, Kari kertoo.

Markku Henttinen avaa, että näkyvyyttä on kohotettu viime vuosina runsaasti myös LOGYn omassa Osto ja Logistiikka -julkaisussa. Hän pohtii, että olisi hienoa, mikäli medianäkyvyys olisi nykyistä enemmän myös ansaittua näkyvyyttä.

– Nämä ovat tavattoman positiivisia uutisia ja niistä voisi kertoa yritysten tarinoiden kautta. Myös osaltamme voisimme tulevassa tarjota yhä selkeämmän prosessikanavan.

Henttinen toimii myös alan kansainvälisen kattojärjestön IFPSM:n (International Federation of Purchasing and Supply Management) toimitusjohtajana ja kertoo, että heillä on järjestön piirissä myös globaalit tunnustukset työstössä.

– Olennaista onkin, miten kansainvälistä verkostoa olisi mahdollista hyödyntää, sillä myös tämän järjestön tehtävänä on nostaa hankintojen ja toimitusketjujen merkitystä. Ja fokuksena nimenomaan, että päästään kustannusten minimoimisesta arvon luontiin. Kustannustehokkaiden sekä laadukkaiden palvelujen ja tuotteiden esilletuominen palvelee ammattikuntaa ja myös kaiken kaikkiaan elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa, Henttinen vakuuttaa.

Salaseura kokoontuu kartoituksiin

Kari Sorjonen kertoo, että häneltä edelleen yritetään udella vuosittain, kuka tänä vuonna nappaa himoitun tunnustuksen.

– Aiemmin sanoin, että tiedän, mutta en kerro. Nyt sanon, että en tiedä, enkä kerro, hän naurahtaa.

Miehet ovat yksimielisiä siitä, että paras paikka salaisuuden selvittämiseksi ensi tilassa on saapua paikan päälle Alihankinta-messuille. Vaan miten palkinnon saajaksi on mahdollista päätyä? Tunnustuksen valinnat tekee LOGYn Alihankinnan palkintovaliokunta – mutta tätä ennen käydään läpi mittava ja tarkkanäköinen prosessi.

– Tää on sellainen salaseura… Tomi naurahtaa, mutta jatkaa vakavoituen.

– Meillä on pitkä, jatkuvasti täydennettävä lista yrityksiä, joista kartoitetaan ajankohtaisimpia ja aikaan sopivimpia. Uusi prosessi alkaa heti edellisten Alihankinta-messujen jälkeen. Aina pyritään löytämään myös uutta tulokulmaa ja ajassa pysyminen viekin eniten energiaa. On kuitenkin erityisen tärkeää, että valitut ovat tämän hetken tähtiä, emmekä jää tuijottamaan kapea-alaisesti menneeseen tai tiettyyn toimialaan. Tavoitteena on, että loppusuoralla on kolmesta viiteen yritystä, joihin tutustutaan lähemmin. Viimeinen karsinta mahdollistetaan paikan päällä tehdyissä haastatteluissa.

Samasta syystä vuosittain tapahtuva kattava kartoittaminen ja työtunnit, joita kohti valintaa tehdään, ovat ehdottomasti urakan arvoisia.

– Valiokunnan sisällä myös keskustelemme jatkuvasti, miten valintaprosessia on mahdollista kehittää ja tuoda mukaan uusia näkökulmia. Hiljattain LOGYn hallitus nosti esiin, että myös LOGYn verkosto voisi antaa ehdotuksia palkinnon saajaksi. Pyrimme löytämään prosessissa myös sellaiset yritykset, jotka saattavat jäädä vähemmälle huomioille. Olemme tänäkin vuonna skannanneet myös Kauppalehden 10 000 yritystä läpi. On tärkeää, että kriteeristö on selkeä ja meillä on perusteet tehdä vertailua niin, että saamme samalle viivalle erilaiset yritykset ja näin ollen potentiaaliset palkittavat, Markku pohtii.

Viime vuosien kriteereissä on noussut valtavoimaksi muun muassa kestävä kehitys ja vastuullisuus.

– Hyvät voittajat olemme löytäneet joka vuosi! Monena vuonna olisi mielellään palkinnut vaikka useamman, Tomi hymyilee.

Kuvateksti: HT Laser Vuoden Alihankkija 2022

Lähes nelikymmenvuotisen palkitsemisen matkalla voittajien listaus onkin sangen kunnioitettava.

– Katsoessa listaa taaksepäin, on helppo todeta, että olemme palkinneet oikeita yrityksiä. Organisaatiot ovat vakaita sekä menestyneitä yrityksiä. Ne ovat luonnollisesti tehneet palkitsemisvuoteensa mennessä hyvää työtä, mutta valtaosa myös edelleen toimii aktiivisesti, vaikka osa eri nimen alla, Tomi Parmasuo pohtii.

Parmasuo kertoo, että palkinnon arvostuksesta kertoo myös, miten aidosti yritykset ovat olleet ylpeitä jo päästessään kilvassa finaalisuoralle, vaikka palkinnon pokkaaminen jäisikin tuolloin kokematta. Vuoden Alihankkijan ja Päähankkijan valinnan tulevaisuus onkin kirkas.

– Jotain todella mystistä pitäisi tapahtua, että nämä palkitsemiset häviäisivät, Kari Sorjonen virnistää.

– Sitten tulisi miltei loppua Alihankinnankin, uusi foorumi ei kaiketi palvelisi tarkoitustaan. Tunnustus on saanut Suomessa niin ison jalansijan, alan ihmiset odottavat sitä intohimolla!

Markku Henttinen näkee palkinnon jatkumona, joka myös velvoittaa LOGYa toimijana.

– Meidän tulee jatkaa tätä toimintaa ja kehittää myös tunnustusta entistä vahvemmaksi. Ilman muuta se saa jatkoa ja nimenomaan Alihankinta-messuilla! Tapahtuma on niin ainutlaatuinen, todella hieno verkostoitumisen, tiedon ja kaupankäynnin alusta.

Tomi Parmasuo nyökyttelee vierellä.

– Alihankinta ja tunnustuspalkinto on täydellinen match! Palkitseminen on hieno ja positiivinen perinne, josta emme ole valmiita luopumaan. En kuitenkaan näe palkinnolle tulevaisuutta minäkään, mikäli näitä messuja ei olisi – tapahtuma on niin täysin alansa ytimessä!

Entä sitten se kysymys, jota supistaan alihankintateollisuuden joka kulmassa: kuka voittaa?

– Palkittavat ovat jälleen tänä vuonna erinomaiset! Keskenään erilaiset, mutta molemmat omaavat pitkät perinteet sekä toimivat ehdottomasti ajan hermolla, Tomi kehaisee.

Ja sitten lausutaan jo yhdestä suusta: ei lisävinkkejä. Salaseura on puhunut.

Innolla mukana juhlivassa Alihankinnassa

Alihankinnan vankka jalansija ja lumovoima teollisuudessa ei ole jäänyt huomaamatta keskustellessa myös Markku Henttisen, Tomi Parmasuon ja Kari Sorjosen kanssa. Kilvan kehuvat konkarit upeaa Alihankintaa ja lupaavat, että syksyn odotetuimmassa tapahtumassa tullaan varmasti kohtamaan. Miesten mukaan tapahtuma on osoittanut tarkoituksensa vuosi vuodelta.

Voiton riemua vuodelta 2022
Voiton riemua vuodelta 2022. Vuoden Päähankkijaksi valittiin iLOQ Oy ja Vuoden Alihankkijaksi HT Laser Oy.

– Ihmiset kaipaavat kanssakäymistä ja tämähän on mitä parhain mahdollisuus siihen! Alihankinnassa tapaa tuttuja ja saa ehdottomasti myös uusia. Huomionarvoista on myös, että aika ja teknologia muuttuvat nopeammin kuin ihminen. Tästä syystä tulee olla utelias, ja kehottaisinkin saapumaan Alihankintaan uteliaana ja ottamaan kaiken irti. Sisältö on koko ajan uusiutuvaa ja ajankohta tapahtumalla erinomainen!  Alihankinta-messut on myös siinä mielessä erityinen tapahtuma, että jopa epävirallisissa keskusteluissa kerää todella paljon tietoa siitä, miten maailma makaa. Tapahtumasta löytää piilotettuja trendejä! Alihankinta on usein ollut myös talouden kehityksen vedenjakaja, ja jos nyt olemme hieman taloussumussa, on siinäkin mielessä hyvä tulla haistelemaan ilmaa, Tomi Parmasuo vinkkaa.

– Odotamme Alihankintaa jälleen suurella mielenkiinnolla! Myynnillinen kohtaaminen on aivan toista, kun keskustellaan kasvokkain, ihminen ihmisille. Vuorovaikutus on syvempi, mutta ennen kaikkea, yhdessä tekemisen henki vahvistuu. Ei ole ainoastaan ostajaa ja myyjää, vaan olemme kaikki tärkeä osa ketjua – viemässä suomalaista työtä eteenpäin, Markku Henttinen vakuuttaa.

Odotukset ovat siis korkealla, globaalisti ja lähellä. Hyvä niin, sillä 35-vuotias teollisuuden ykköstapahtuma on valmiina lunastamaan lupaukset ja tarjoamaan uuteen uteliaille aimo annoksen Alihankintaa.