Alihankinta-messut

Tekniikka & Talous | Teollisuuden haasteet ja tekijäpula puhuttavat Alihankinta-messuilla – nyt on se hetki, kun alan vetovoima on saatava yhdessä nousuun

Uutinen  23.09.2022

Syöksyykö teollisuus synkkään lamaan ilman tekijöitä? Miten energian ja raaka-aineiden hurja hintojen nousu vaikuttaa tuotantoon? Kuinka suuria riskejä ilmastokriisi ja kyberuhat aiheuttavat teollisuudelle? Alihankinta-messuilla teollisuuden tekijät lyövät viisaat päänsä yhteen ja pohtivat alan haasteita.

Maailmantilanteen aiheuttamat suuret tulevaisuuden haasteet ovat kaikille teollisuuden toimijoille yhteisiä ja näistä on tärkeää päästä puhumaan yhdessä saman katon alla. Vuodesta 1988 asti järjestetty Suomen johtava teollisuustapahtuma, Alihankinta-messut, pureutuu tänä vuonna teollisuuden vetovoima, tarpeet ja tekijät -teemaan.

Kolmipäiväinen Alihankinta & AlihankintaHEAT -tapahtuma tarjoaa kattavan läpileikkauksen toimialan näkymistä ja tulevaisuudesta. Keskusteluissa paneudutaan muun muassa heikentyvään talouteen, energian ja raaka-aineiden hurjaan hintojen nousuun, tuotannon pullonkauloihin, saatavuusongelmiin ja toimitushäiriöihin, ilmastokriisiin, kyberuhkiin ja tekijäpulaan. Näiden kysymysten ympärille Suomen teollisuuden haasteet kietoutuvat, ja yhteistyö alan toimijoiden välillä on tärkeämpää kuin koskaan.

Kohtaamisen tärkeys korostuu

Alihankinta-messujen suurinta antia on kasvotusten kohtaaminen alan muiden tekijöiden kanssa. Siitä ei kukaan halua jäädä paitsi, kertoo Tampereen Messut -konsernin PR- ja kumppanuusjohtaja, Alihankinta-messujen projektipäällikkö Tanja Järvensivu.

– Satunnaiset kohtaamiset ovat juuri sitä, mikä ei hoidu verkon ja ruudun yhteydellä. Kasvotusten voi syntyä monenlaisia uusia ja yllättäviä yhteistyömahdollisuuksia, Järvensivu sanoo.

Alihankinta-messujen 34-vuotiseen historiaan on mahtunut monenlaisia taloudellisia aikoja, mutta kysyntää kokoontumiselle on ollut aina.

– Haastavina aikoina kohtaamisen tärkeys korostuu entisestään. Alihankinta-messut ovat aina olleet upea positiivisuuskupla. Pandemiavuonna 2020 tapahtuma järjestettiin virtuaalisesti, mutta viime syksynä Alihankinta-messut olivat ensimmäiset fyysisesti järjestetyt ammattimessut pandemian jälkeen. Teollisuuden taholta toive kohtaamisiin oli vahva, Järvensivu kertoo.

Euroopan toiseksi suurimmassa alihankintateollisuuden ja Suomen johtavassa teollisuuden messutapahtumassa on jälleen mukana yli tuhat teollisuuden näytteilleasettajaa useasta maasta. Pandemian poikkeusaikoja lukuun ottamatta kolmipäiväinen tapahtuma on houkutellut vuosittain yli 16 000 tapahtumavierasta.

Kuka tekee teollisuuden työt tulevaisuudessa?

Tekijäpula on yksi keskeisimmistä teollisuutta koskettavista haasteista: mistä saada osaajia muuttuviin tarpeisiin. Alihankinta-messuilla nostetaan esiin teollisuuden tarjoamia monipuolisia työmahdollisuuksia – ikään ja sukupuoleen katsomatta. Teollisuus on pitkälti digitalisoitunutta ja modernia. Vanhat uskomukset hikisistä ja likaisista pajoista saa heittää romukoppaan.

– Tulevaisuuden suuntaa miettivien nuorten, opiskelijoiden ja alanvaihtajien, kannattaa tulla messuille katsomaan, mitä kaikkea teollisuus tarjoaa, sillä sieltä saa kokonaiskuvan alasta ja sen tarjoamista yllättävistäkin mahdollisuuksista, Järvensivu innostaa.

Kansainvälisillä Alihankinta-messuilla kuullaan paitsi tuoreinta alaa koskevaa tutkimusta, tietoa ja tulevaisuuden näkymiä, myös yhdessä määritetään alan suunta.

– Nyt vaan kaikki liikkeelle ja Alihankinta-messujen positiivisesta ilmapiiristä nauttimaan! Täällä jaetaan kuulumisia sekä tavataan omia asiakkaita, kumppaneita ja luodaan niitä tärkeitä uusia kontakteja, Järvensivu kiteyttää.

Alihankinta ja AlihankintaHEAT järjestetään 27.–29. syyskuuta 2022 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Messuilla palkitaan Vuoden Teollisuusteko, Vuoden Alihankkija ja Vuoden Päähankkija. Alihankinta 2022 -kumppaniyrityksenä toimii Wärtsilä Finland Oy.

Artikkeli on julkaistu 23.9.2022 Tekniikka & Talous -kumppanisisällöissä