Alihankinta-messut

Tekniikka&Talous | Globaalisti lähellä – Alihankinta-messuilla luotetaan kansainvälisen kaupan ja paikallisen tuotannon synergiaan

Uutinen  23.08.2023

Globaalit verkostot ja lähituotannon vahvistaminen ovat tämän vuoden Alihankinta-messujen keskiössä. 35-juhlavuottaan viettävä huipputapahtuma kutsuu teollisuuden toimijat Tampereelle päivittämään tietonsa teknologioista, yhteistyökumppaneista ja kansainvälisen liiketoiminnan mahdollisuuksista.

Vuosittaiset Alihankinta-messut kokoavat jälleen tuhansia teollisuusalojen ammattilaisia yhteen Tampereelle syyskuun lopussa. Alihankinta on paitsi Suomen, myös koko Pohjois-Euroopan suurin teollisuuden messutapahtuma, joka tarjoaa ainutlaatuisen näkymän alan innovaatioihin ja tulevaisuuteen. Kolmipäiväisessä tapahtumassa kohtaavat eri teollisuuden alojen yritykset, asiantuntijat ja päättäjät.

– Alihankinta on vahva ja tunnettu brändi, tapahtumaa on toteutettu Tampereella menestyksekkäästi jo 35 vuotta, kertoo projektipäällikkö Sami Siurola Tampereen Messut -konsernista.

– Juhlavuosi tulee näkymään tapahtumassa monin tavoin. Pääaulassa nähtävissä on Hall of Fame, jossa alusta asti mukana olleet yritykset esittäytyvät ja kertovat tarinoita vuosien varrelta.

Kansainvälisyys ja paikallisuus käsi kädessä

Alihankinta-messujen teemana tänä vuonna on Globally Local. Teemalla halutaan nostaa esiin kansainvälisen kaupankäynnin ja paikallisen tuotannon yhteispeliä sekä kokonaisuuden tasapainoa.

– Viime aikoina teollisuudessa on ollut nähtävillä selkeä trendi tuotannon palauttamiseen kotimaahan ja Eurooppaan, toteaa Siurola.

– Haasteet esimerkiksi toimitusvarmuudessa ja logistiikassa ovat vaikuttaneet siihen, että teollisuuden toimijat ovat alkaneet nähdä lähituotannon kustannustehokkaana ja vastuullisena ratkaisuna. Samalla pidetään parempaa huolta toiminnan laadusta ja tuotekehityksestä.

”Messujen ohjelma tarjoaa runsaasti uusia avauksia teollisuuden alojen liiketoiminnan kehittämiseen.”

Vaikka tuotanto siirtyy osin lähemmäksi, globaali kaupankäynti toimii yhä tehokkaammin. Maailmanlaajuiset yhteydet mahdollistavat monimuotoisen yhteistyön ja vilkkaat alihankintaverkostot. Messujen ohjelmassa korostuu, että mikään toimiala ei ole ihmisestä ja ympäristöstä irrallinen, vaan teknologiaa kehitetään ihmisiltä ihmisille, jatkuvuus ja kestävyys huomioiden.

Teemaan liittyen messuilla nähdään uutena elementtinä GLO Village, jossa kansainvälisillä markkinoilla operoivat ja paikallisesti toimivat yritykset esittäytyvät ja jakavat kokemuksiaan.

Uusia avauksia ja teknologiahuumaa

Alihankinta-messujen ohjelmassa kuullaan tuoreita näkökulmia mm. teollisuuden talouskehitykseen, kansainvälistymisen haasteisiin, toimitusketjustrategioihin sekä kyberturvallisuuden huomioimiseen.

Messuilla on tänäkin vuonna kolmea teemakummia, joiden kautta paneudutaan teollisuuden paikalliseen tuotantoon ja kansainväliseen yhteistyöhön. Alihankinta-kumppaniyritys 2023, Patria, kertoo Naton vaikutuksesta suomalaiseen teollisuuteen. Innolinkin edustaja puhuu työperäisestä maahanmuutosta ja ulkomaisen työvoiman kouluttamisesta teollisuuden tarpeisiin. Business Finland puolestaan avaa näkökulmia vientiin sekä globaalien verkostojen luomiseen. Kuinka lähteä luomaan reittejä maailmalle?

– Messujen ohjelma tarjoaa runsaasti uusia avauksia teollisuuden alojen liiketoiminnan kehittämiseen, iloitsee Sami Siurola.

– Tapahtumassa jaetaan perinteisesti myös tunnustuksia ja palkintoja eri alojen onnistujille.

Yhdessä tekemisen henki

Siurola muistuttaa, että messuihin liittyy kokonainen Teollisuusviikko ja kiinnostavia oheistapahtumia, kuten Isot koneet Keskustorilla -tapahtuma Tampereen Keskustorilla lauantaina 30.9.

– Keskustaan tuodaan näytille valtavia teollisuuslaitteita, joihin pääsee harvoin tutustumaan. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.

Lisäksi teknologia-alojen opiskelijoille järjestetään messujen yhteydessä oma tilaisuus, Tulevaisuuden tekijöiden torstai. Tapahtumassa opiskelijat saavat tietoa työskentelystä teollisuudessa ja ideoita oman tulevaisuuden suunnitteluun.

– Alihankinta-messuihin liittyy vahva yhdessä tekemisen henki. Kumppanit ja asiakkaat haluavat olla mukana kehittämässä tapahtumaa, kiittää Siurola.

– Messut ovat sekä näytteilleasettajille että kävijöille merkittävä tilaisuus tutustua tuotteisiin, teknologioihin ja yhteistyökumppaneihin. Siellä tavataan paljon tuttuja ja luodaan uusia yhteyksiä. Toivotamme kaikki teollisuudesta kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan!

 

Alihankinta-messut 26. – 28.9.2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Vuoden odotetuin teollisuusjuhla on näytteilleasettajapaikoiltaan loppuunmyyty. Maksuton kävijärekisteröityminen tapahtumaan on avoinna. Rekisteröidy Alihankinta-messujen kävijäksi tästä.

 

Artikkeli on julkaistu Tekniikka&Talous-kumppanisisällöissä 23.8.2023.