Alihankinta-messut

Tulevaisuuden ennakointi on luovaa järkiperäisyyttä

Uutinen  14.09.2022

Tulevaisuuden ennakointi on tämän päivän ajattelua – ja tekoja. Varautuminen muutoksiin, skenaarioiden luominen ja erilaisten mahdollisuuksien rohkea pohtiminen rakentavat väylää tulevaisuuteen ja kasvattavat resilienssiä murroksessa. Aito kiinnostus asioihin kantaa tulevaisuuden ennakoinnissa.

– Tulevaisuuden ennakointi ei ole monimutkaista. Se ei ole mitään rakettitiedettä. Se vaatii sen, että on kiinnostunut ympäristön tapahtumista, seuraa uutisia, on ikään kuin informaatiofriikki! Yksinkertaistettuna tulee olla kiinnostunut vähän niin kuin kaikesta, futuristi, kauppatieteiden tohtori, diplomi-insinööri ja tietokirjailija Elina Hiltunen

Hiltunen tietää mistä puhuu ja elää, kuten opettaa. Futuristi ja yrittäjä Elina Hiltunen käy paljon puhumassa tulevaisuudesta erilaisissa tilaisuuksissa, on opiskellut kemiaa diplomi-insinööriksi ja väitellyt tohtoriksi kauppakorkeakoulusta, sekä kirjoittanut 14 kirjaa, joista viisi käsittelee tulevaisuutta.

– Olen kirjoittanut tulevaisuuden ennakoinnin menetelmistä, tulevaisuuden teknologioista, kuluttajatrendeistä sekä koko maailman ja Suomen tulevaisuudesta. Jarno Limnéllin, minun ja Mikko Dufvan teoksessa Suomen tulevaisuudet, suuret kysymykset ja vastaukset tiedustelimme nuorilta heidän näkemyksiään tulevasta ja yritimme vastata nuorten esittämiin haasteisiin.

Ennen kaikkea, Elina Hiltunen on kiinnostunut kaikesta. Tällä hetkellä työpöydällä on hänen toinen väitöskirjansa, tällä kertaa Maanpuolustuskorkeakouluun ja aiheena science fictionin käyttö maanpuolustusorganisaation ennakoinnissa.

– Jo omien kiinnostuksenkohteiden kautta saadaan maailmasta ja elämästä paljon tietoa, tämä on tulevaisuuden katselussa todella hyväksi. Kannustaisinkin organisaatioihin myös tällaista tiedon keräämistä ja jakamista.

Elina Hiltunen kokee, että on nimenomaan luova ihminen. Tämä yhdessä rationaalisuuden kanssa on viettänyt hänet myös tulevaisuuden tutkijaksi.

– Yhdessä kirjoistani on kaava ’faktat + mielikuvitus = tulevaisuuden ennakointi’. Koen, että persoonalleni sopii hyvin tulevaisuuden tutkimus. Uskallan pohtia, millaisia tulevaisuuksia on mahdollista olla ja katsoa villistikin mitä kaikkea voisi tapahtua.

Megatrendit, muutos ja vaikutukset

Alihankinnan keynote-puheenvuorossaan Elina Hiltunen käy läpi kymmenen suurta megatrendiä sekä niiden muutoksia ja vaikutusta teollisuuden tulevaisuuteen. Esityksessä pohditaan myös sitä, että miten kehittyvät teknologiat, kuten XR, tekoäly, synteettinen biologia ja robotiikka voivat vaikuttaa teollisuuden tulevaisuuteen.

Hiltunen pohtii, että viime aikoina ja vuosina myös organisaatioissa on tapahtunut todellinen ja laaja tulevaisuusherääminen. Kysyntä futuristin opeille on kasvanut valtavasti.

– Yrityksissä ja organisaatioissa ymmärretään, että elämme verkottuneessa maailmassa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tulee olla valppaana siihen, mitä maailmalla tapahtuu. Sen ovat jo nämä kaksi suurta kriisiä osoittaneet. Elämme aikaa, jolloin luonnon monimuotoisuus on heikentynyt todella paljon, ja se kostautuu esimerkiksi pandemioina.

Hiltunen huomauttaa, miten usein onkin tavattu ajatella tulevaisuuden olevan menneisyyden jatkumo – ja näin se ei ole.

– Nämä ”yllätykset” eivät kuitenkaan välttämättä ole niin yllätyksiä, näistäkin on ollut nähtävissä ennakkomerkkejä. Olemme laajalti olleet ainoastaan sokeita muutoksille, ne saattavat olla esimerkiksi liian kipeitä asioita, eikä niitä uskalleta ajatella. Kun se sitten jossain vaiheessa tapahtuu, ”yllätys” voi olla kovakin, jos varautuminen on organisaatioissa jäänyt tekemättä.

Tulevaisuudentutkija vannookin varautumisen nimeen ja muistuttaa, että sen keinoin pääsee nopeammin takaisin jaloilleen.

Elina Hiltunen on listattu Forbesissa yhdeksi maailman 50 johtavasta naisfuturistista. Kuva: Petri Mast

Ihmisen tulee herkistyä

Tulevaisuuden ennakointi on monessa suhteessa erityisen järkevää, välttämätöntäkin, mutta se hellii futuristia myös ideologisesta näkökulmasta.

– Näen, että tulevaisuuden ennakoinnissa se toinen puoli on, että haluaa tehdä tuosta tulevaisuudesta parempaa – ja jos maailmaa pääsee jopa pelastamaan, niin vielä parempi! Hiltunen naurahtaa, mutta vakavoituu sitten.

– Maailmanpelastaja-ajatusta minussa on paljon, en suostu siitä luopumaan.

Eikä tulekaan.

Aikamme suurimpien kriisien nimeäminen on Hiltuselle vaivatonta. Kriisit itsessään eivät.

– Ilmastonmuutos ja ekokriisi. Ne myös kulkevat käsi kädessä, vaikuttava toinen toiseensa ja tulevat vaikuttamaan koko maailmaan yhä enemmän ja enemmän tulevaisuudessa. Merkkejä on nähtävissä koko ajan ja todella hälyttäviä asioita tapahtuu.

Elina Hiltunen kertoo esimerkin Helsingin päärautatieasemalta, jossa led-taulun tilalle oli vaihdettu vaneri, sillä digitaalinen näyttö oli rikkoontunut kuumuudesta.

– Mielestäni se on hyvä esimerkki siitä, että harva tulee ajatelleeksi, miten aseman taulu pamahtaa koska on olemassa ilmastonmuutos! Mitä kaikkea siis voikaan tapahtua? Meidän ihmisten tulee herkistyä.

Ennakointiin kannattaa käyttää aikaa

Futuristi Elina Hiltunen kokee, että useimmilla yrityksillä ja organisaatioilla on mahdollisuuksia tehdä asioita paremmin ja luoda parempaa tulevaisuutta. Hän nostaa esiin, miten nuoret ovat hyvin valppaita esimerkiksi ilmastonmuutoksen tiimoilta, joten myös organisaatioiden tulee olla tosissaan.

– Nykyhetken nuoret ovat tulevaisuuden kuluttajia ja työntekijöitä, siksi tämä on erityisen tärkeää.

Hiltunen pohtii, että monissa organisaatioissa on vankka asiantuntemus omassa toiminnassa, mutta saatetaan silti olla sokeita sille mitä maailmassa ympärillä tapahtuu – ja miten se vaikuttaa.

– Isommassa kuvassa tapahtuvat muutokset voivat olla juuri niitä, jotka todella iskevät organisaatioon. Organisaatioissa myös tehdään paljon asioita ja moniin asioihin menee paljon aikaa. Jos johonkin, niin ennakointiin ja valmistautumiseen todella kannattaa käyttää aikaa!

Tulevaisuuden ennakoinnin hän näkee teollisuuden alan loogisena ja merkittävänä osana.

– Alihankintahan on ketjuja ketjujen perään, esimerkiksi logistiikka on todella tärkeässä roolissa. Tällaisia kokonaisuuksia pohdittaessa lähdetään miettimään sitä, miten voidaan ennakoida ja samalla luodaan varasuunnitelmia.

Olennaista on varautuminen, ennakointi ja erilaisten mahdollisuuksien pohtiminen. Hiltunen mieltää, että se on nykypäivänä yhä enenevässä määrin jopa pakollista toimintaa.

– Tulee olla valppautta. Tämä ei välttämättä tarkoita edes valtavan suuria organisaatiollisia muutoksia, vaan myös henkisiä muutoksia – esimerkiksi kuka soittaa ja kenelle, pieniä käytännön tekoja. Tämä tarkoittaa, että jos tiukka tilanne tulee, jokainen pystyy toimimaan nopeastikin. Suunnitelmat ovat valmiina.

Hiltunen kertoo käyttävänsä avaavana esimerkkinä usein paloharjoituksia, joissa jokainen tietää miten toimia tositilanteessa.

– Jos muutoksia näkee etukäteen, on niihin enemmän aikaa reagoida. Samalla niistä nousee enemmän mahdollisuuksia kuin riskejä, Hiltunen vinkkaa.

Tulevaisuuden ennakointi onkin siis myönteistä selviytymistä ja etenemistä, aitoa näkemyksellisyyttä ja jouhevaa joustoa muutoksen vallitessa.

– Resilienssi on vahvana tulevaisuuden ennakoinnissa. Jos joku potkaisee jalat alta, pääsee kuitenkin nopeasti pystyyn. Kaikkia tapahtumia ei siis pysty estämään, mutta miten niistä selviää, se on olennaista.

Heikkoja signaaleja

Futuristi Elina Hiltusen mukaan heikko signaali on ensioire muutoksesta tai merkki nousevasta asiasta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä (Hiltunen 2010).

– Messuilla tykkään aina kävellä, katsella ja kierrellä. Messut ovat erinomaisia paikkoja bongata tulevaisuutta ja myös paljon heikkoja signaaleja, Elina Hiltunen iloitsee.

Mielenkiintoinen ajatusleikki on, että luova ja rationaalinen tulevaisuuden ennakoija on vuosia sitten itse ollut heikko signaali – sillä jos tulevassakin, myös juuri nyt, hän on erittäin merkittävä.

 

Tervetuloa kokemaan futuristi Elina Hiltusen kiehtova keynote-puheenvuoro ’Megatrendit ja teknologian kehitys ja niiden vaikutus tulevaisuuden teollisuuteen’ sekä löytämään heikkoja signaaleja, tulevaisuuden merkittäviä asioita, Alihankintaan 2022!